Lt25_Gyvenamasis_namas

Lietuvininkų g. 25

STATYBININKO NAMAS

Šiame  name  gyveno  puikus  statybų  meistras  Hansas. Turėjo  4  vaikus.  Su  vienu  iš  jų  mokiausi  vienoje  klasėje,  labai   susidraugavom.  Ne  kartą  lankiausi  jų  namuose. Taip,  kaip  prisimenu,  atrodė  jų  kambarys.  Pono  Hanso  kaimynė  buvo  ponia  Vilhelmina,  kuri  garsėjo  skaniausiais  grietininiais  vafliais  visame  mieste.


 

Norintiems plačiau:

Sklypas išplanuotas ir užstatytas XX a. pr. Seniau čia buvo dvarui priklausiusios žemės. Gyvenamojo namo architektūra nepakitusi. Šis moderno stiliaus pastatas saugomas valstybės (reg. 1993 m.). Tai – mūrinis, dviejų aukštų su mansarda ir rūsiu po šiaurės vakarine pastato dalimi. Planas stačiakampio formos, nesudėtingos asimetrinės planinės struktūros su išilgine kapitaline siena ir laiptine šiaurinėje pastato pusėje. Patalpos visuose aukštuose išplanuotos koridorine sistema. Patalpų orientacija į pietus ir į šiaurę. Į pastatą yra du įėjimai iš p. pusės, iš Lietuvininkų g. ir iš kiemo, iš š. pusės tiesiai į laiptinę. Mansardoje yra vienas butas.

Paskutinė namo savininkė ( 1944 m.) buvo našlė Ottilie Bierwolf (Otilija Byrvolf). Tikėtina, kad namą statė jos uošvis Gottfried  Bierwolf  (1839-1923). Iki 1915 m. šiame name gyveno jo jaunesnysis sūnus, dažytojas-meistras Hans ( 1879-1915) su žmona  Ottilie ir 4 vaikais. Jauniausiai dukrai Käthe Gertrud buvo vos 1 metai, kai tėvas žuvo mūšyje 1915-12-05  prie Willenberg (į pietus nuo Konigsberg, dab. Lenkija).

 1943 m. duomenimis pastate gyveno  savininkė našlė Ottilie Bierwolf, dantų gydytojas Herbert Theodor Bratkus (1910-2000) su šeima, jo motina našlė Wilhelmine Bratkus (g.1879) ir jo sesuo biuro darbuotoja Elfriede Hildegard Wischnewski bei stalius Bernhard Schumann su šeima.

 Šie gyventojai buvo Otiliie Bierwolf giminaičiai – H. T. Bratkus žmona Lotte Ida Kaulitzky (1907-1995) buvo jos pusseserė, tėvo sesers duktė.  B. Schumann buvo Ottilie vyro dukterėčios  Hertos (Hanso brolio Fritz dukters) sutuoktinis.

Name taip pat gyveno samdomas darbuotojas Michel Elmies, būsimas mokytojas Ullrich Middel ir  našlė Minna Rodmann.

 Našlė Wilhelmine Bratkus buvo guvi moteris ir gera šeimininkė. Ji dirbo viešbutyje „Germania“ ir užeigoje Varnamiškyje (savininkas – Erich Seidler, gėrimų fabriko savininko Richard Franz brolis), garsėjusi puikiais pyragais ir geros kokybės kava. O  trečiadieniais  užeigoje būdavo ypač daug lankytojų, kai Wilhelmine vaišindavo nepaprasto skonio grietininiais vafliais, kurių nespėdavo kepti.


 

Šaltiniai:

„Memeler Dampfboot“, 20. September 1959

https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search

http://wiki-de.genealogy.net/Hauptstraße_in_Heydekrug#Haus_Nr.27

http://www.w-nienke.de/html/heydekrug.html

http://www.ortsfamilienbuecher.de/famreport.php?ofb=memelland&ID=I120176&nachname=Bierwolf&modus=&lang=lt


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Parašykite komentarą